Vinculum Caritatis Közösség

Hungary Flag icon 48   Brazil Flag icon 48 

Institutum Saeculare

Világi Intézmény

Papi lelkigyakorlat Balatonfőkajáron

A Vinculum Caritátis Papi Közösség 2021. Június 21-26. között Balatonfőkajáron tartotta meg évi lelkigyakorlatát.  

A lelkigyakorlat vezetője P. Szabó Ferenc jezsuita atya volt. A Közösség részéről 8 atya volt jelen.

Keddtől csütörtökig napi négy elmélkedés volt, pénteken kettő. A lelkigyakorlat témája a Szentháromság személyeihez való kapcsolatunk. Az első nap az Atya, a második nap a Fiú, harmadik nap a Szentlélek volt egész nap témája.

Kp18 

A lelkigyakorlatot vezető atya sokat idézett Halász Piusztól, Nemeshegyi Pétertől, és régebbi és újabb filozófusoktól. De sorra kerültek a II. vatikáni zsinat határozatai és természetesen P. Palánkay Gausz Tibor alapítónk írásai is.

Minden elmélkedést egy Szentírási szakasszal vezetett be.

Az első nap az Efezusi. 3/15-21. Az imáról hallottunk, Jézus imája az atyához. A Galata 3,26-29. Az Atyának köszönhetjük létünket, és ezért dicsőítjük őt. A harmadik elmélkedést a Romai 8,26-27. A személyes kapcsolat az Atyával. A negyedig a János levélből: Isten a szeretet volt a téma.

Kp19

A második nap a Fiú Isten megtestesülése. Lukács 1. és 2. fejezet valamint Szent János evangélium bevezetője (prologus). Idézte Dantét, Szent Ignácot és sok filozófust. Jézus emberi öntudata. Ő egy közülünk. A második elmélkedés Jézus megkeresztelkedése, Jézus emberi öntudata. A harmadik elmélkedés kiindulása Jézus főpapi imája. Jn. 17,6-tól. A délutáni második elméledésen a Vinculumos papi közöség jövője volt a gyakorlati téma. Ef. 1,15-22.-ből kiindulva.

A harmadik nap a Szentlélek szerepe az életünkben. Jn. 14, 23-31. A Vigasztaló megtanít mindenre. A Távlatok folyóiratból sokat idézett az előadó atya. Második elmélkedés 1 Kor 12,1-12, 14, 27. Milyen legyen az Egyház, hogy a Szentlélek működni tudjon benne. A harmadik a Szeretet himnuszról szól. 1,Kor 13, 1-13. Nemeshegyi Pétertől vett elmélkedés volt, végül a negyedik a Szeretet parancsa Jn 15,12-17.

Pénteken a két elmélkedésben a szemlélődés módszere volt az egyik téma sok oldalról megvilágítva. A másik Mócsy páter elmélkedése, hogy minden emberben felismerni Istent. Szent Ignác „Mágis” tanítása. Utolsó mondat: Napi Isten kapcsolatunkat nem szabad feláldozni semmilyen más értékért.

Összefoglalva. Elmélyedt gondolatokat kaptunk a lelkigyakorlatban, de talán volt annyira fontos, hogy végre egy év után újra találkozhatunk egymással. Az ellátásban segítségünkre volt Kiss Gábor atya unokaöccse és az ő barátja.

                                                                                  Láng András Papi Közösség vezető