Vinculum Caritatis Közösség

Hungary Flag icon 48   Brazil Flag icon 48 

Institutum Saeculare

Világi Intézmény

Online lelkiélet / Tapasztalataink a „virtuális valóság” világában

A COVID-19 előidézte sajátosan új helyzet súlyos törést idézhetett volna elő a közösségi életünkben, ha ki nem használjuk az informatika világa nyújtotta lehetőségeket. Igen érdekes utat jártunk be közösen, ami kényszerből indult, mégis új ajándékokkal szolgált.

 

A világjárvány okozta életforma váltás nemcsak egyeseket, de az ország valamennyi lakóját, sőt lényegében az egész emberiséget érintette. Természetes tehát, hogy következményeivel a Közösségünknek is számolnia kellett. Mivel nem vagyunk együtt lakó közösség többféleképpen is ellehetetlenítette a helyzet a közösségi életet. Egyfelől a különböző korú és eltérő életterű tagok eltérő mértékben voltak elszeparálva a környezetüktől. Az idősotthonokban élők szigorú felügyelet alatt, kizárólag telefonon tudtak kapcsolatot tartani. Az otthonaikban élők önfegyelemükre utalva, rokonaik, barátaik segítségét igénybe véve szervezhették napjaikat. A dolgozók a szüntelenül változó szabályokat követve igyekeztek kötelezettségeiknek megfelelni. Papjaink eltérő habitusuk és kreativitásuk szerint próbáltak igazodni a mindenkori helyzethez, míg a családban élők gyermekeik tanáraivá váltak a virtuális térbe költözött iskolában.

Közösségi létünk szerves része az országszerte elszórtan élő tagok a csoporttalálkozók változó helyszíneire való gyakori utazása. Most azonban ez is lehetetlen lett, ahogyan az erőforrásunkat jelentő találkozás is a szentmisében, az Oltáriszentségben jelen levő Krisztussal.

MÉGIS, megadatott a lehetőség, hogy felfedezzük a személyes és a közösségi lelkiélet új útjait ebben az abszurd életformában.

Az általunk is sok mindenért kárhoztatott technika sietett segítségünkre, amikor bekapcsolódtunk a televízió és a számítógép útján elérhető szertartásokba. Felfedeztük az állandó szentségimádásban való otthoni részvétel csodáját. Közösségi életünkben azonban a legfontosabb tényező lett az online találkozások beindítása, ami olykor nagyobb létszámú jelenlétet tett lehetővé, mint ahogy az utazással járó találkozók alkalmával volt lehetséges.

Sőt új távlatokat is nyitott számunkra, az egyes csoportok kialakítását illetően, hiszen – bizonyos esetekben – a jövőben is ez a megoldás lesz célszerűen követhető számunkra.

 Az Úr útjai bizony kifürkészhetetlenek. Egy világjárvány is kiváló eszköz a kezében, hogy rugalmasságra sarkallja embereit.                          

 

ÁLDOTT LEGYEN AZ ÚR NEVE
MOST ÉS MINBDÖRÖKKÉ!

 

kep2