Vinculum Caritatis Közösség

Hungary Flag icon 48   Brazil Flag icon 48 

Institutum Saeculare

Világi Intézmény

Mi is ott voltunk - Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

Nagy örömünkre mi is ott lehettünk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményein. Már az előkészületi idő is sok-sok kegyelmet hozott számunkra. A tervezgetés, a Családi Napra való együtt készülődés, a közös gondolkodás és munka, majd pedig az élmények megosztása hihetetlen ajándék tömeget jelentett számunkra. Hálatelt szívvel gondolunk vissza rá, ahogy az alábbi mozaikok is mutatják. A kapott kegyelmekkel töltekezve vállaljuk a jövő feladatait.
ISTENNEK LEGYEN HÁLA!!!

 

Kp2

 

 

Jászfényszaruról kisbusszal voltunk a szentmisén. Igen jó helyre sikerült regisztrálnunk, a Hősök tere-Dózsa Gy. út torkolatába. Felemelő volt ott lenni és megtapasztalni azt a békés erőt, ami jellemezte ezeket az órákat!
A mai ünnep életünk rendkívüli eseményeként őrződik meg mindannyiunk szívében és jó emlékezetében. Adjon erőt minden újabb lépésünkhöz, amikor vállaljuk mindennapi keresztjeinket, melyek zarándokutunkon az Atyai ház felé vezetnek bennünket!               

drKA

 

Először is köszönöm a szállást és ellátmányt a NEK idején. 

A közös készülődés, munka, először is a szórakozás élményét adta. A gondviselés végig támogatta részvételünket a Családi Napon; úgy mint gyönyörű idő, a hely megtalálása, sörpad előteremtése, ebéd átvétele. Többünknek új feladat volt lelkiségünk lényegének ilyen módon való átadása és ennek felelőssége. Élmény volt a sok gyermek öröme a játék készítésben. Jó volt látni a személyes üzenetek olvasóin mutatkozó örömet.

Saját élményeimet a NEK többi önkéntes munkájában kb. 80 órában szereztem.

Legtöbb időben beléptető, terelő, tájékoztató munkát végeztem a pakolások mellett. Hasonlatként erre nekem a mennyország kapuja jutott eszembe, hogy az a kapu is valószínű szűk lesz, nem jut be mindenki, csak az, aki előre regisztrált. Regisztrálni pedig a jó cselekedetekkel lehet.

A városi szentmiséből Böjte atya hasonlata különösen megragadott: az élet olyan mint a rásegítős kerékpár, tekerés nélkül az is csak egy csupasz vas, de ha én beleteszem a saját energiámat, a kegyelem rásegít és az eredményes lesz.
 
Kp3
 

Gondviselést is megtapasztaltam számtalan esetben. pl. egy kiadós 13 órás pakolós műszakot követően indultam volna haza este 7-kor a kb. 6 km-re lévő szállásra a kerékpárommal, mikor az első tekerésre leesett az egyik pedál (elhagytam a csavart belőle). Rollerre vettem a figurát és elindultam. Kb. negyed távnál, egy vasúti gyalogos felüljárón átkelve, „mintha egy csavar mellett mentem volna el” érzés fogott el. Visszafordulva ott találtam az úton a kb. 1 cm hosszú elveszett hiányzó csavart. Jót mosolyogtam az égre, visszaraktam a pedált és vígan kerekeztem haza, most már kerékpár üzemmódban.

A pápát nem láttam, de sok sok kedves emberrel és sok reményt keltő fiatallal találkoztam.

 Ó.Laci

 

Kp4Pár dolgot közreadok a Margit-szigeten, szombaton lezajlott NEK Családi Napról.

A közösség részéről, a Női ágból és a Családos Ágból is sokan ott voltunk. Marikával mi 8 óra körül érkeztünk, ekkor gördült be Ildikó autója a prezentációs anyagokkal, eszközökkel. A sok segítő kéz hamar berendezte a sátrat. 

Volt TV-n vetített videofilm, szórólapok, vinculumos kiadványok, beszélgetős tájékoztatás az érdeklődőknek és kézműves foglalkozás is. Ez utóbbi, ahogy korábban megbeszéltük egy ügyességi játék volt: egy műanyag pohár kifúrt aljához egy kb. 30 cm-es zsinórral egy műanyag golyót kötöztek a gyerekek. A pohárral az előre lendített golyót el kell kapni. A gyerekek a pohár alját fúrták ki kézi fúróval és csomót kötöttek a pohárnál és a golyónál. Ez a művelet is igényelt némi kézügyességet. Kezdetben Laci és Attila egy-egy mintadarabbal játszott a sátor előtt felkeltve a figyelmet. A szigetre kilátogató családok 1/2 10-3/4 10-től érkeztek és a játék készítés hamar beindult. Volt, hogy 4-5 gyerek is ült az asztalnál és 3-4 segítő segédkezett a gyerekek körül. A 75 pohár már délre elfogyott. 200 db is simán elkelt volna. Ezalatt a felnőttekkel a többiek foglalkoztak.

A pohárra egy címke volt felragasztva QR-kóddal, amit okostelefonnal beolvasva a www.vinculumcaritatis.hu  honlapunkra navigál.

VZoli

 
 
 

 

Kp5   Kp6

 

Mottó: „Meghallgatta az Úr a könyörgésemet

És imádságomat elfogadta.” /6 Zsol 10

„…adj BÁTORSÁGOT, hogy az Ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez,…” – sokszor és sokan mondtuk ezt az imát. – De jó!!! Az Úr meghallgatta könyörgésünket, most is, itt is az üllői úti „BÁZISON”. Mert az Úr adott erőt és kedvet, hogy valóban támaszpont lehettünk a Közösség NEK-en résztvevő tagjai számára.
Egyik szobánk lakója volt egész héten át Ó.Laci, aki – egyébként a Közösség sok ifijéhez hasonlóan – önkéntesként szolgált.
Más bentlakók a lelki programok sorozatán vettek részt és igazán lelkigyakorlatként élték meg. „Erőgyűjtés a jövőre” – így értékelték.
A harmadik lakó boldog részese volt a szentmiséknek.
A negyedik család kóristát, önkéntest, Családi napi aktivistát adott az eseménynek.
Ó! A Családi Nap a Margitszigeten! Az a felelős, jó kedvű és odaadó készület! Aki, amit vállalt, azt meg is csinálta.
Az én feladatom volt a megszálló és átvonuló (meg nem szálló) testvérek fogadása, a ki-bejutás biztosítása. Volt forgalom bőven és evvel együtt sok-sok lelkes élménybeszámoló.
Zárszó: „El ne hanyagoljátok a vendégszeretetet:
Amikor némelyek ezt gyakorolták
Tudtukon kívül angyalokat láttak vendégül.” /Zsid 13,2

BZs

Kp7

Hálaadó ima a magyarországi Eucharisztikus Kongresszusért

Köszönöm Uram Istenem, hogy megérhettem a két, hazánkban rendezett Eucharisztikus Kongresszust. Erre vágytam!

Nagy lelki élmény volt!

A készület egyik vasárnapján, amikor a nép énekelte a Veni Creator Spiritust, tudtam Szentlélek Istenem, hogy Te velünk voltál. Úgy áradt ránk a kegyelmed, mint a forró őszi napsütés az égből.

Segíts meg magyar népedet, hogy a Tied maradjon, hogy égi Édesanyánk, a Szűzanya oltalmazzon minket.

Jó volt hallani az otthon-maradottakról, hogy TV-n, rádión, világhálón is velünk, Veled lehettek.

Te tudod Uram, hogy a készület 1 évét miért hosszabbítottad meg 2 évre, de kellett nekünk ez az idő. S most, utána, szeretnénk, hogy a gyakori szentségimádás a magyarok és a világ többi népének jellemzője legyen, hogy végre a népek a Te Országod polgárai legyenek és béke legyen a földünkön, a TE BÉKÉD! Így itt a földön már elkezdődjön életünk a Te Országodban, az Isten Országában és természetesen ott folytatódjon a halálunk után is!

Amen!

MEmőke

Kp8