Vinculum Caritatis Közösség

Hungary Flag icon 48   Brazil Flag icon 48 

Institutum Saeculare

Világi Intézmény

Lelkigyakorlat Szegváron

A Közösség idén júniusban is megtartotta a szegváriak számára szokásos lelkigyakorlatát. 2017-ben a téma az imádság volt.

Immár 22 éve kezdődött! Minden évben júniusban lelkigyakorlatra szólítja a Vinculum Caritatis Közösség a szegváriakat, illetve mindenkit, aki a Szentlélektől indíttatva meghallja az invitáló szót! Ez évben is több mint húszan vettek részt ezen a három napon. Az elmélkedéseket Baranyi Zsuzsannától, a Közösség általános felelősétől hallhatták. Volt alkalom a lelki tisztulásra is. Plébánosunk is tette a dolgát, úgy a gyóntatásnál, mint a napi szentmiséken. Örömteli szívvel adtunk hálát közösen a záró szentmisén, és énekeltük el a Te Deum-ot!

A lelkigyakorlat témája ez évben az IMÁDSÁG volt. Vezérfonala végig vezette az emberi életet, kinek-kinek Istennel való kapcsolatát. A három nap sok-sok apró megélt történettel, megtapasztalt élménnyel, versekkel volt színesítve. Öröm volt hallani ki hogyan érezte a hallottak alapján, hol áll az Ő Istennel való kapcsolata, mi az amit most fedezett fel, mi az amiben hiánya van, vagy éppen már gazdagodhatott Isten kegyelméből?

100 1145 pic

 

Mindennapi életünkben szinte naponta előfordul, hogy itt – ott elhangzik a klímaváltozás, migráció. Itt is szóba került, de pozítív vonatkozásban. Klíma: milyen légkőr van körülöttem? Migráció: vándorlok, elíndultam, merre tartok? Természetesen az Isten felé vezető úton! A Szentlélek nagy MESTERÜNK ebben, akit jó ha szólogatunk, kérjük bátran az Ő vezetését! Jó volt megtapasztalni Isten szeretetét, gondoskodását ezen a lelkigyakorlaton. Voltak háttér emberek akik csendben tették dolgukat, ezzel is segítve a lelkigyakorlatozókat. Istennek legyen hála mindenért, és mindenkért!

R. M.

 

"Apostoli buzgósággal dolgozom a szeretet forradalmának terjedéséért, a keresztény családi eszmény megvalósításáért és Jézus Titokzatos Testének növekedéséért.”

Egy résztvevő megosztott gondolatai:

Gondolatok a lelkigyakorlatról

Nagyon megörültem a Vinculum Caritatis Közösség idei lelkigyakorlatának, amin ha csak délelőttönként is, de részt vehettem. Megfogott a téma: IMÁDSÁG! Éreztem a hívást, hogy ebben is, mint minden hitbéli dologban, van még hova fejlődni. Valljuk be, nem is mindig olyan könnyű, magától értetődő a mai rohanó világban, hogy időt szakítsunk az imádságra. Kicsit felszínesen gondolkodtam erről, „itt majd biztosan az imádság összetételéről, módjáról fogunk hallani”.

 

De ennél természetesen sokkal többről volt szó, a mögöttes tartalom sokkal nagyon szerepet és értelmet kapott.

Egy nagyon fontos igazsággal gazdagodtam: „Minden emberből csak egy van, nincs senki más ugyanilyen, mint én!” Ezt a mai világban nagyon fontos hangsúlyozni, amikor mindenki ki akar tűnni valamiben, és csak akkor érzi „jól” magát a bőrében, ha a legelső, az egyetlen, a leg-leg-leg valamiben! Pedig mi már most is különlegesek vagyunk, mind „egyediek”, megismételhetetlenek a Jóisten előtt!

Ha imádkozunk, rendszerint az Atyához és Jézushoz intézzük szavainkat. De ne feledkezzünk meg a Szentlélekről sem, aki minden döntésünknél, élethelyzetünknél ott van, és ha merünk hozzá fordulni, akkor Ő is segít. Sugallja a jó, higgadt döntéseket, a távlatokba néző (, az öröklét birodalmába mutató) szemléletet.

A TELJES IGAZSÁG!! Ez az, amire nekünk igazán szükségünk van és nem pedig a ma olyan nagyon felkapott, szinte már a csapból is folyó féligazságokra, a könnyebbnek látszó választásokra. A látszatigazságok (pl. reklámok) megpróbálják elhitetni velünk, hogy a testünk-lelkünk csak arra vágyik, annak a reklámozott tárgynak, szolgáltatásnak a megvásárlásával minden gondunk megoldódik. A Szentlélek azonban ennél sokkal többet adhat, ha engedjük munkálkodni bennünk, ELVEZET A TELJES IGAZSÁGRA!

Imádság = Megköszönni majd Kérni! Tudni kell megköszönni azt a sok jót, ami velünk történik, azonban hajlamosak vagyunk magától értetődőnek venni, hogy minden reggel felkel a nap, gyönyörködhetek a gyermekeinkben, nem vagyok beteg! Ezekért is minden nap hálát kell adni, így lehetünk méltók arra, hogy kérhessünk bármit is imádságunkkal.

 

Zsuzsanna testvér, lelkigyakorlatunk vezetője nagyon sok „hétköznapi történetet” mesélt el nekünk, amik nagyban segítették a mögöttes tartalmat igazán láthatóvá tenni. Hiszem, hogy ezek által a lényeg könnyebben és mélyebben beivódott, de könnyebben is előjön szükség esetén, ha az ellenerő munkába lépne.

Köszönöm, hogy részese lehettem ennek a lelki töltekezésnek, érzem, hogy sok erőt adott az előttem álló kihívások legyőzéséhez. Bátran merek a Szentlélekhez is fordulni, engedem, hogy munkálkodjon bennem!

 

100 1137 pic   DSCF9388 pic

G. B.Á.