Vinculum Caritatis Közösség

Hungary Flag icon 48   Brazil Flag icon 48 

Institutum Saeculare

Világi Intézmény

Gyászol a Papi Közösség - elhunyt Zajacz Ernő atya

65 éves korában, hosszú szenvedés után, papságának 42. évében elhunyt Zajacz Ernő atya, érseki tanácsos, Felsőzsolca nyugalmazott plébánosa. Május 24-én Besenyszögön nagy számú paptestvér és hívő vett tőle végső búcsút. Ernő atya 1993. óta tartozott a Vinculum Caritatis Papi Közösségéhez.

 

65 éves korában elhunyt Zajacz Ernő atya. 1957.08.04-én, Besenyszögön született. 1980.06.22-én szentelték pappá. Az Egri főegyházmegye papjaként Vencsellőn szolgált, majd Miskolcon, a Nagyboldogasszony Plébánia káplánja lett. 1985-ben Tiszasülyön, 1986-tól Bátorban, 2000-től Abasáron, majd 2011-től Felsőzsolcán volt plébános.

 

A Vinculum Caritatis Közösség lelkiségével 1993-ban találkozott és 1995-ben tett ígéretet a Közösség Konstitúciója alapján. Azóta volt részese a közös lelkigyakorlatoknak, papi találkozóknak. A derűs természetű atyát igen sokan szerették. A közösségi élet utáni vágyát mutatja, hogy mindenütt, ahová az Egyház szólította, igyekezett közösséget teremteni. A Názáreti Család Mozgalomnak is tagja volt. Számosan választották körülötte az Istennek elkötelezett életet. Ahogy egy vallomásában mondta: „Nem érdekel, hogy mit gondol rólam a főpásztorom, nem érdekel, mit gondolnak rólam a hívek, egy dolog azonban nagyon érdekel: mit gondol rólam az Isten.”

 

      

 

2001-től munkája elismeréseként viselhette az érseki tanácsosi címet. 2018-tól súlyosbodó betegsége miatt tartós betegszabadságra kényszerült, egyre többször szorult kórházi kezelésre. Végül 2021-től nyugállományba vonult. Ettől kezdve Miskolcon, idősotthonban, papi környezetben élte életét.   2022. május 10-én a miskolci Semmelweis Kórházban szentségekkel megerősítve lépett át a mennyei világba, amelyben gyermekkorától rendületlenül hitt és amit hűséggel és bizalommal szolgált.

Május 24-én szülőfalujában, Besenyszögön helyezték végső nyugalomra. Nagy számú paptestvér és hívő érkezett oda.  Korábbi szolgálati helyeiről is buszokkal jöttek, hogy végső búcsút vegyenek tőle. A Plébánia templom kicsinek bizonyult.  Közösségünk Papi és Női ága is képviseltette magát. A szertartás főcelebránsa Ternyák Csaba, egri érsek atya volt. Elmondhatjuk, hogy minden bánat ellenére mégsem az atyától való elszakadás, hanem az ő örömteli megérkezésének hangulata töltötte el azok lelkét, akik jelen voltak.

 

       

 

Hálát adunk a Mindenhatónak Ernő atya életéért. Isten adjon neki örök békét!